Türk Dili ve Edebiyatı Yüksek Lisans Programı

Ulusların gelişmişlik düzeyi; dillerinin zenginliği ve buna bağlı olarak yarattıkları edebiyat ve sanat eserlerinin insanlığa sunduğu yeni bakış açılarıyla anlaşılır. Bunun temeli, hiç kuşkusuz eğitim ve öğretimdir. Türk Dili ve Edebiyatı Programı'nda, bu temele sürekli katkıda bulunabilmek için çağdaş, bol seçenekli ve kapsamlı bir eğitim-öğretim programı yürütülmektedir.

Bunun yanı sıra, bütün Türk dünyasıyla sürekli iletişim hâlinde olabilmek, Türk kültürünü daha yaygın kılabilmek için Türk lehçeleriyle birlikte, Türk şivelerini de öğretme çabasındayız.

Bölümümüzde, yabancı dil bilen, bilgisayar kullanan ve uluslararası bilimsel standartları yakalama gayretinde olan Türkolog adayları ile edebiyat eserinin, hem yaratıcısı hem de yorumcusu olabilecek yetenekler yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

Türk Dili ve Edebiyatı Programı kapsamında, ülkemizin dil ve edebiyat ile bunlara bağlı sanatlarda yetişmiş insana olan gereksinimi, geleceğin dil bilimci, şair ve yazarlarındaki sanat duyarlılığı ve bu alanda üstün eserler verebilme yetisi konularındaki gereksinimlerinin, bilimsel disiplin ve özgür düşünceli bilim adamlarınca karşılanması hedeflenmektedir.

Programın İçeriği

  • Tezli Program : 2 Akademik Yıl (4 Yarıyıl)
  • Program dili Türkçedir.
  • Program, Tezli Yüksek Lisans programıdır.
  • Program, toplam 120 AKTS / saattir.
  • Program, hafta içi gündüz saatlerinde yürütülür.

Başvuru Koşulları

  • Yüksek lisans programına başvuracak adayların lisans eğitimini Türk Dili ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, Halkbilimi, Türk Halkbilimi, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Türkçe Öğretmenliği bölümlerinden tamamlamış olmaları gerekir. Lisans eğitimini bunların dışındaki bölümlerden tamamlamış olanlar bilimsel hazırlık sınıfı okumak zorundadır.
  • Doktora programına başvuracak adayların; lisans ve yüksek lisans eğitimini Türk Dili ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, Halkbilimi, Türk Halkbilimi, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Türkçe Öğretmenliği bölümlerinden tamamlamış olmaları gerekir. Lisans ve yüksek lisans eğitimini bunların dışındaki bölümlerden tamamlamış olanlar bilimsel hazırlık sınıfı okumak zorundadır.
  • Başvurularda temel Türk Dili ve Edebiyatı bilgisi ile orta seviyeli Osmanlı Türkçesi metinlerini okuyup anlayabilmek tercih sebebidir. Bu donanıma sahip olmayan adaylar Bilimsel Hazırlık Programına devam edebilir.
  • İlgili Anabilim Dalından mezun olmayan öğrenciler için, içeriği ve süresi Anabilim Dalı tarafından belirlenecek bir "Hazırlık Programı" zorunlu tutulabilir.
  • Adaylar mezun olabilmek için normal ders yüküne ek olarak danışmanları nezaretinde bir “Yüksek Lisans Tezi” hazırlamak zorundadırlar.
  • 4 yıllık lisans programı mezunu olmak, (Lisans programının Türk Dili ve Edebiyatı ya da yakın konularda olması tercih edilmektedir.)
  • ALES sonuçları açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl geçerlidir, yüksek lisans programına kabul için bu sınavın sözel puan türünden en az 55 puan almış olmak gerekir.

Program Açılma Dönemleri

Programa başvurular yılda iki kez Güz ve Bahar yarıyıllarında yapılmaktadır.

Sevgili Öğrenciler;

Lisansüstü eğitim ve öğrenimi, insan hayatının çok önemli bir dönemini kapsayan lisans eğitim ve öğreniminde elde edilen kazanımları ileri seviyeye çıkarmak, tecrübeleri artırmak ve akademik bir disiplin içine girmek adına, eğitim ve kariyer yollarının kesiştiği önemli bir süreçtir.

Özgür düşünebilen, hayata ve geleceğe dair kararlar verebilen, içinde yaşadığı toplumun, ülkesinin ve genel olarak insanlığın sorunlarına duyarlı ve çağın gereklerine ayak uydurabilen ve bu nitelikleri akademik kariyerlerine yansıtabilen bireyler yetiştirmek lisansüstü programlarımızın amacı durumundadır.

Lisansüstü programlarımız; nitelikli ve her biri alanında yetkin öğretim kadrosuyla öğrencilerine belirtilen nitelik ve becerileri kazandırmak için her türlü gayreti göstermektedir.

Bilindiği üzere Türk ulusu, çok derin bir tarihe sahiptir ve ayrıca çok geniş bir coğrafyaya dağılmıştır. Türklerin bu derin tarihte ve geniş coğrafyada ana dilleriyle üretmiş oldukları bütün sözlü ve yazılı edebi ürünler eğitim ve öğretim programımız içerisinde yer almaktadır. Lisansüstü programlarımızda her biri Türk kültürünün çok değerli bir parçası olan bu edebi ürünleri daha yakından tanıma ve değerlendirebilme fırsatı sizlere ayrı bir ulusal özgüven ve bilinç verecek, geçmişle ilgili düşüncelerinizi değiştirecek ve tarihteki edebi şahsiyetler hakkında fikir sahibi oldukça, etkilenip onları izleme ve benzer eserler ortaya koyma isteğine kapılacaksınız.

Başarılar diliyorum…

Prof. Dr. Mehmet Fatih KÖKSAL

Türk Dili ve Edebiyatı Programı Başkanı

Hemen Başvur

TÜM PROGRAMLARA BAŞVURU İÇİN GENEL KOŞULLAR

Adayların başvuru sırasında, 

  • Diploma veya Geçici Mezuniyet Belgesinin fotokopisi,
  • Transkript fotokopisi,
  • ALES Belgesi fotokopisi,
  • Askerlik Durum Belgesi (Erkek adaylar için),
  • 2 Adet Vesikalık Fotoğraf
  • Nüfus Cüzdan Fotokopisi
  • Doktora Programları için Yabancı Dil belgesinin fotokopisi,


Kesin kayıt sırasında,

 

  • Diploma veya Geçici Mezuniyet Belgesinin onaylı sureti,
  • Transkript onaylı sureti,
  • ALES Belgesi, (Çıktının Enstitüde alınması)
  • Askerlik Durum Belgesinin aslı (Erkek adaylar için),
  • 6 Adet Vesikalık Fotoğraf
  • Doktora Programları için Yabancı Dil belgesi, (Çıktının Enstitüde alınması)
  • Öğrenim Ücretinin ilk taksidi,
     
Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Kalite Komisyonu
Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal Komisyon Başkanı
Prof. Dr. Vahit Türk Üye
Dr. Öğr. Üyesi Emre Berkan Yeni Üye
Arş. Gör. Harun Coşkun Öğrenci Temsilcisi

Değerli Mezunlarımız,

Bilgilerinizi güncel tutabilmemiz için, işe girme / iş değiştirme / iletişim bilgileri gibi değişiklikleri Mezun Bilgi Formu üzerinden yaparak İletişim Onayınızı vermeniz bizim için önemlidir. (Formun tahmini tamamlanma süresi 2 dakikadır.)

Mezun Bilgi Formu

Şakir Şimşek

2010 yılında üniversitemizin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü giriş yaptığım ilk andan 2014 yılının haziran ayında Sinan Erdem Spor Salonu'nda yapılan mezuniyete değin hayatımın ne denli değerli yıllarını burada geçirdiğimi anlatamam. Bundan dolayıdır ki akabinde hemen üniversitemizde yüksek lisans programına başlayarak 2017 yılında lisansüstü eğitimimi tamamladım. Üniversiteden sonra 2015 yılında yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavında (KPSS) başarılı olarak İstanbul ili Esenler İlçesi Esenler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne öğretmen olarak atandım. 2018 yılında Güngören Erdem Bayazıt Anadolu Lisesi'ne müdür yardımcısı olarak atandım. Hala görev yaptığım okulumda 2022 yılından itibaren müdür olarak görevime devam etmekteyim.

İKÜ’lü yıllar, sabahın ilk saatlerin den güneş batıncaya kadar okulda geçirilen süreler, sayfalarca ödev, uykusuz geceler, kütüphanede geçirilen süreler... İnsana ilk etapta zor gibi gelen ama bittiğinde derin bir özlem bırakan anılar bunlar. Her öğrenci gibi ilk senemizde ettiğimiz sitemler yıllar geçtikçe yerini özlemlere ve şükran dolu anılara bıraktı. Özellikle Prof. Dr. İskender PALA hocamızın Divan Edebiyatı dersinden almış olduğum 100 puan unutulmaz anılarımın başında geliyor. Çünkü işin kıymet-i harbiyesi tam puan almak veya dersi geçm ek değil. Mesele İskender PALA hocamızın 100 tam puanı sadece kendisine bir şey öğreten kişiye veriyor olması. İşte ben de bu denli değerli ve divan edebiyatında her bilgiye vakıf hocama bir fikir bir bilgi vermiş olmayı asla unutmam. Üniversitemizin profesöründen okutmanına, rektöründen hizmetlisine yaratılan aile ortamı öğrenciliğimizin oryantasyon sürecini çok hızlı geçmemize vesile oldu. Derslerimizde hocalarımız tarafından bizlere aşılanan akademik bilginin yanı sıra bizleri araştırmaya sevk eden ödevler ve sunumlar hayatımızın geri kalanında bizlere özgüven aşılamış oldu.

Bu bölümü diğer üniversite ve bölümlerden ayıran en önemli nokta ise hocalarımızın bize karşı samimi tutum ve davranışlarıdır. Lisans ve lisansüstü eğitimimiz boyunca ben ve arkadaşlarım, hocalarımızın iletişime açık tutumlarını ve bizleri değerli hissettiren söz ve davranışlarını her zaman hissettik. Ve yıllar geçtikçe çok daha güçlü şekilde iyi ki İKÜ dedik.

Şakir ŞİMŞEK
Okul Müdürü (Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni)

 

 


Dilek Işıkhan

İstanbul Kültür Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden 2013 yılında mezun oldum. Fakat Kültür serüvenim burada bitmedi. Lisans eğitimimin ardından yüksek lisans ve doktora sürecimi de burada tamamlayarak akademik hayatımın temelini İKÜ’de attım. Eğitim hayatımın her safhasında edindiğim bilgi birikim hem akademik hem de mesleki anlamda bana büyük katkılar sağladı.

İKÜ’nün alanında yetkin ve deneyimli akademik kadrosu, yalnızca ders içeriğiyle değil aynı zamanda rehberlikleri ile de gelişimime büyük katkı sağladı. Bununla birlikte üniversite bünyesinde düzenlenen sempozyumlar ile akademik etkinlikler, farklı üniversite ve kurumlardan alanın önemli isimleri ile tanışma ve fikir alışverişinde bulunma fırsatı sundu. Bu ortam akademik vizyonumu genişletmemde son derece etkili oldu.

Bugün özel kurumlarda edebiyat öğretmeni ve KPSS kurslarında alan eğitmeni olarak hem ortaöğretim hem de yetişkin eğitimi kapsamında görev yapmaktayım. Bununla birlikte edebiyat öğretimi konusunda özgün içerikler üretmekte, alan ile ilgili projelerde yer almakta ve yine alanımla ilgili akademik çalışmalarımı çeşitli hakemli dergilerde yayımlamaktayım. Bunun yanı sıra sınav grubu öğrencilerine yönelik özgün soru bankaları ve deneme kitapçıkları hazırlayarak soru yazarlığı yapmakta, böylelikle hem akademik hem de uygulamalı düzeyde alanıma katkı sunmaktayım. Alanıma duyduğum akademik bağlılık ve öğretme tutkum doğrultusunda hem eğitim hem de yayıncılık faaliyetlerinde aktif bir şekilde yer lamaya devam ediyorum.

Bana bu akademik özgüveni aşılayan ve gerekli donanıma sahip olmamda yardımcı olan üniversiteme ve üzerimde emeği olan hocalarıma bir kez daha gönülden teşekkürlerimi sunuyorum. İKÜ’lü olmak bir ayrıcalıktır. 

Dilek Işıkhan
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni

 


Serkan Demir

Ben Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 2014 mezunu Serkan Demir. Bu üniversiteyi tercih listemde birinci sıraya yazdığımda tercihlerin bitmesine sadece yarım saat kalmıştı. 2010 yılının ağustos ayında aldığım bu kararın ne kadar doğru bir karar olduğunu süreç içerisinde anlamam zor olmamıştı. Çünkü ben üniversitenin kapısından ilk girdiğim an içimden geçen o hissi (İyi ki buradayım.) sanki daha dün gibiymiş hissedebiliyorum.

Bölümdeki dersler, hocalarımızla kurabildiğimiz o bağ, üniversitenin diğer imkanları vs. bizim de “Üniversite Kültür”dür dememize yetiyordu. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün sadece derslerden ibaret olmadığını daha ilk senemde anlamıştım. Üniversitemizde gerçekleştirilen bir kongrede görevli öğrencilerden biri olarak yer almam, havalimanında Rusya’dan gelen misafirleri karşılarken Oktay Selim hocamızla aynı heyecana eşlik edebilmem paha biçilemezdi. Gelenekselleşen TUDOK Öğrenci Kongrelerinde yer almak da aynı heyecanın başka bir boyutuydu benim için. Yine birçok anının içerisinde yer alabildiğim bu bölümü birincilik ile bitirmiş olmak da omuzlarımda taşıdığım sorumluluğun bir nişanesi olmuştu.

2014 yılında mezun olduğumuz gün, mezuniyet törenindeyken yüksek lisans kabulü almış olmam, Kültür ile olan bağımızın kolay kolay kopmayacağının bir göstergesiydi. Yüksek lisansımı da yine Türk dili ve edebiyatı bölümünde tamamlarken 2016 yılında KPSS ile Tekirdağ’a öğretmen olarak atanmış, 8 sene burada görev yaptıktan sonra İstanbul’a tayin istediğim için 2024 Ağustos ayından itibaren burada görev yapmaktayım. Şu an farklı bir disiplinden doktora çalışmamı yürütürken Kültür Üniversitesinin ve Türk dili ve edebiyatı bölümünün bana kazandırdıklarını öğrencilerime aktarabiliyor her okuduğum kitap yahut makalede hocalarımın sesini birer tedai olarak kulağımda işitebiliyordum.

Bu bölümü okumak isteyenler için naçizane tavsiyem, bölümü okurken bir değil iki üniversite bitirme imkânı buluyorsunuz. Hem bölümdeki dersler ile edebiyatın mahzenlerinde dolaşabiliyor hem de İstanbul gibi bir şehrin edebiyatla bütünleşmesini daha yakından şahit olmuş oluyorsunuz. Hem edebiyat bölümünden hem de İstanbul şehrinden mezuniyetinizin olmasına bir de Kültür Üniversitesinin ÇAP imkanı ile bir başka bölümü de okuyabileceğinizi burada hatırlatmamda fayda olacaktır. Ben “iyi ki buradayım” demeye devam ediyorum, ya sen?

Serkan DEMİR
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni

 

Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
  (0212) 498 4904
  m.koksal@iku.edu.tr

Son Güncelleme Tarihi: Pt, 06/30/2025 - 15:46