Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Yüksek Lisans Programı (Tezsiz)

Programın amacı hayat boyu gelişim bakış açısıyla, farklı gelişim dönemlerindeki bireylerin ve grupların ruhsal açıdan sağlıklı bir biçimde gelişebilmeleri, iyilik hallerinin korunabilmesi ve sürdürülebilmesi ile akademik, kariyer, sosyal ve duygusal, kişisel ve ilişkisel güçlüklerinin üstesinden gelebilmeleri için ihtiyaç duyabilecekleri önleyici, geliştirici ve çare bulucu ruh sağlığı hizmetlerini/psikolojik yardım hizmetlerini etkili biçimde sunabilen; mesleki etik ilke, kural ve yasalara bağlı; kültüre duyarlı; alanındaki bilimsel gelişmeleri izleyen ve bağımsız araştırmalar yapabilen psikolojik danışmanlar yetiştirmektir.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Tezsiz Yüksek Lisans programının temel amacı öğrencilerin bu alandaki temel ve güncel uygulamalara ilişkin bilgi ve becerilerini arttırmak, bireylerin alanları ile ilgili bilimsel bir araştırma yapma konusunda bilgi ve deneyim kazanmalarını sağlamaktır. Bu programı tamamlayan öğrenciler rehberlik ve psikolojik danışma yeterlik alanlarında bilgi ve becerilerini üst düzeye taşıyarak kurumlarda sundukları rehberlik ve psikolojik danışma uygulamalarını daha etkili biçimde gerçekleştirebilirler. Bunun yanında bilimsel araştırma yöntemleri, etik kurallar, bilimsel araştırmada istatistiksel analiz ve raporlama konularında bilgi, beceri ve deneyim elde ederek bilimsel araştırmalar yapabilirler.
 

Eğitim dili

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Tezsiz Yüksek Lisans Programının eğitim dili Türkçedir.

Program Süresi

Tezsiz program:  3 yarıyıl

Dersler

Program dersleri, hafta içi 18:00-21:00 saatleri arasında yürütülmektedir. Derse devam zorunludur.

Diğer Koşullar

  • Öğrenciler mezun olabilmek için normal ders yüküne ek olarak Tezsiz Programda “Dönem Projesi” hazırlamak zorundadır.
  • ALES'e geçtiğimiz beş yıl içinde girip, herhangi bir puan grubundan minimum 55 puan almış olmak gereklidir.

Program Açılma Dönemleri

  • Yılda iki kez Güz ve Bahar yarıyıllarında öğrenci başvuruları yapılmaktadır.

Bütün dünyada ve Türkiye’de psikolojik yardım hizmetlerine olan ihtiyaç ve farkındalık  hızla artmaktadır. Özellikle Covid-19 pandemisi sonrası psikolojik yardım ve destek hizmetlerine olan talep gözle görülür bir şekilde artırmıştır. Psikolojik yardım hizmetlerine olan bu artış eğiliminin en azından bu hızıyla devam edeceği, insanlığın yakın gelecekte küresel ısınma ve iklim değişikliği, göç, enerji ve su gibi konularda küresel düzeyde krizler yaşayacağı, bu krizlerin yaratacağı makro düzeydeki sosyal ve ekonomik sorunlar yanında bireysel düzeyde psikolojik sorunlarla da baş etmek zorunda kalacağı öngörülmektedir.

Makro düzeydeki bu gelişmeler psikolojik yardım hizmetlerine olan ihtiyacı artırırken, Türkiye’de de meydana gelen toplumsal değişimler, psikolojik yardım hizmetlerine olan ihtiyacı ve farkındalığı artırmaktadır. Kentleşme, eğitim düzeyinin yükselmesi, kadının çalışma yaşamına daha fazla katılması, aile yapısındaki değişmeler, ortalama ömür beklentisinin artması, görece artan refah, teknoloji kullanımının özellikle iletişim araçlarının kullanımının yaygınlaşması gibi etmenleri toplumsal değişim ve dönüşüm hızını artırmakta bu değişim ve dönüşümler de insan ilişkilerini ve uyum çabalarını zorlamaktadır. Yaşanan bu zorlanmaların bireysel kaynaklar ve sosyal destek sistemlerinin yardımıyla aşılması güçleşmekte ve profesyonel psikolojik yardım hizmetlerine gereksinim duyulmaktadır. 

Hemen Başvur

ÖZEL KABUL KOŞULLARI

Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Eğitimde Psikolojik Hizmetler ve Psikoloji Programlarından mezun öğrenciler başvurabilir.

TÜM PROGRAMLARA BAŞVURU İÇİN GENEL KOŞULLAR

Adayların başvuru sırasında, 

  • Diploma veya Geçici Mezuniyet Belgesinin fotokopisi,
  • Transkript fotokopisi,
  • ALES Belgesi fotokopisi, (ALES belgesi Tezsiz Programlarda aranmaz)
  • Askerlik Durum Belgesi (Erkek adaylar için),
  • 2 Adet Vesikalık Fotoğraf
  • Nüfus Cüzdan Fotokopisi
  • Doktora Programları için Yabancı Dil belgesinin fotokopisi,


Kesin kayıt sırasında,

 

  • Diploma veya Geçici Mezuniyet Belgesinin onaylı sureti,
  • Transkript onaylı sureti,
  • Askerlik Durum Belgesinin aslı (Erkek adaylar için),
  • 6 Adet Vesikalık Fotoğraf
  • Doktora Programları için Yabancı Dil belgesi, (Çıktının Enstitüde alınması)
  • Öğrenim Ücretinin ilk taksidi,
     
İstanbul Kültür Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Birim Kalite Komisyonu Üyeleri
Doç. Dr. Demet Zafer GÜNEŞ Bölüm Başkanı
*** Üye
Dr. Öğr. Üyesi Didem ÖZDOĞAN Üye
Ergin KORKMAZ Öğrenci Temsilcisi

 

Bölüm Başkanı
Doç Dr. Demet Zafer Güneş
  (0212) 498 41 41
  d.gunes@iku.edu.tr

Son Güncelleme Tarihi: Çar, 06/12/2024 - 10:41