İç Mimarlık Yüksek Lisans Programında; Mimarlık, İç Mimarlık, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Peyzaj, Şehir ve Bölge Planlama Bölümleri gibi fiziksel planlama alanlarında lisans düzeyinde eğitim almış olan mezunların, iç mekan düzenleme, mobilya tasarımı gibi konularda çevresel ve kültürel bağlamda verilen eğitim ile deneyim kazanmaları amaçlanmaktadır.
Yeterli teknik ve estetik çözümler üretebilen, gerekli mesleki bilgilerle donatılmış, kaliteyi ön planda tutan, tasarım ve uygulamada dünya standartlarında bir eğitim vermeyi amaç edinen, güncel teknolojileri kullanabilen, özgüvene sahip iç mimarlar yetiştirmeyi amaçlayan, yeni gelişmelere açık ve dünya ile bütünleşen, bir yüksek lisans eğitim sistemi hedeflenmektedir.
2002-2003 Öğretim Yılı Bahar Yarıyılında İç Mimarlık Yüksek Lisans Programı açılmıştır. Fen Bilimleri Enstitüsüne bağlı İç Mimarlık Yüksek Lisans Programı
Özgün, yaratıcı düşünceye sahip, özgüvenli bireyler yetiştirmek Bilimsel ölçütlere mutlak uyum Evrensellik Saydamlık, titizlik Özgün düşünce ile çözüme odaklılık Paylaşımcılık İşbirliğini özendirmek Disiplinler arası programlar geliştirmek temel değerleri doğrultusunda yapılmaktadır.
Süre
Tezli Program: 2 Akademik Yıl (4 Yarıyıl)
- İç Mimarlık Program dili Türkçe’dir.
- Program, tezli yüksek lisans programıdır.
- İç Mimarlık YL tezli program için 120 AKTS'dir
- Öğrenciler mezun olabilmek için normal ders yüküne ek olarak “Yüksek Lisans Tezi” hazırlamak zorundadır.
- ALES sınavına girip, SAYISAL puan grubundan minimum 55 puan almış olmak,
- İç Mimarlık Tezli-Tezsiz Yüksek Lisans Programına; Mimarlık, İç Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Şehir ve Bölge Planlama lisans programlarından mezun adaylar başvuru yapabilir.
Not: İlgili Anabilim Dalı'ndan mezun olmayan öğrenciler için, içeriği ve süresi Anabilim Dalı tarafından belirlenecek bir "Hazırlık Programı" zorunlu tutulabilir.
Program Açılma Dönemleri
Programa başvurular yılda iki kez Güz ve Bahar yarıyıllarında yapılmaktadır.
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü‘nün, akademi ve iş dünyasının gereksinim duyduğu bilgi birikimiyle donatılmış akademisyenler ve profesyoneller yetiştirme ilkesini benimseyen İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Anabilim Dalı, iki tezli yüksek lisans program ile 1 tezsiz yüksek lisans programına sahiptir. Bunlar;
- İç Mimarlık Tezli Yüksek Lisans Programı,
- Çevre Tasarımı Tezli Yüksek Lisans Programı
- İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Tezsiz Yüksek Lisans Programı’dır.
Anabilim Dalımızda yüksek lisans programlarımızın amacı; araştırmacı potansiyelini artırmak, disiplinlerarası çalışma ile bilimsel olayları derinlemesine irdelemek ve lisansüstü öğrencilerimize analitik yaklaşım kazandırmaktır. Eğitim programımız; kuram-uygulama-araştırma temelinde, sanat-teknik ve bilim alanlarında güncel konu ve sorunlara evrensel nitelikte çalışmalar ile bütüncül bir yaklaşım getirmektedir.
Prof. Dr. Rana KUTLU
Anabilim Dalı Başkanı
TÜM PROGRAMLARA BAŞVURU İÇİN GENEL KOŞULLAR
Adayların başvuru sırasında,
- Diploma veya Geçici Mezuniyet Belgesinin fotokopisi,
- Transkript fotokopisi,
- ALES Belgesi fotokopisi,
- Askerlik Durum Belgesi (Erkek adaylar için),
- 2 Adet Vesikalık Fotoğraf
- Nüfus Cüzdan Fotokopisi
- Doktora Programları için Yabancı Dil belgesinin fotokopisi,
Kesin kayıt sırasında,
- Diploma veya Geçici Mezuniyet Belgesinin onaylı sureti,
- Transkript onaylı sureti,
- ALES Belgesi, (Çıktının Enstitüde alınması)
- Askerlik Durum Belgesinin aslı (Erkek adaylar için),
- 6 Adet Vesikalık Fotoğraf
- Doktora Programları için Yabancı Dil belgesi, (Çıktının Enstitüde alınması)
- Öğrenim Ücretinin ilk taksidi,
Prof. Dr. Rana Kutlu |
Dr. Öğr. Üyesi Arzu Erçetin |
Dr. Öğr. Üyesi Bilge Şan Özbilen |
Değerli Mezunlarımız,
Bilgilerinizi güncel tutabilmemiz için, işe girme / iş değiştirme / iletişim bilgileri gibi değişiklikleri Mezun Bilgi Formu üzerinden yaparak İletişim Onayınızı vermeniz bizim için önemlidir. (Formun tahmini tamamlanma süresi 2 dakikadır.)
2014 yılında İstanbul Kültür Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nde başladığım akademik yolculuk, bir eğitim sürecinden fazlasını ifade ediyor. Bu süreç mesleki duruşumu şekillendiren, eleştirel düşünme pratiğimi güçlendiren ve araştırmaya dayalı üretim disiplinimi besleyen bir temel oluşturdu. Lisans ve ardından aynı kurumda tamamladığım yüksek lisans eğitimim boyunca edindiğim teorik altyapı ve atölye kültürü, zamanla daha analitik bir perspektifle birleşti. İç mekanın kullanıcı deneyimiyle kurduğu ilişkileri odağına alan akademik çalışmalarımda, mekansal bileşenlerin bireyin psikolojik ve fizyolojik sağlığı üzerindeki etkilerini irdeledim. Yüksek lisans tez araştırmam bu çerçevede şekillenirken, danışmanlık sürecinde aldığım yönlendirmeler ve bölümün sağladığı destek, araştırmayı kavramsal ve içeriksel açıdan daha derinlikli bir düzleme taşıdı.
Bugün sektörde yürüttüğüm profesyonel projelerde ve akademik yayınlarda İstanbul Kültür Üniversitesi’nde edinilen donanımın izlerini taşımak, güçlü bir kurumsal referans olmanın ötesinde, mesleki aidiyetimi tanımlayan bir temsiliyet biçimine dönüştü. Eğitimin içeriğiyle sınırlı kalmayan; aktarım biçimi, akademik tutum ve metodolojik yaklaşımı da içeren yapısı, bu süreci dönüştürücü kıldı. Bölümün sunduğu mentorluk ortamı, düşünsel gelişimimin sürekliliğini destekleyen bir nitelik taşıdı.
İstanbul Kültür Üniversitesi’nde geçen yıllar, mesleki kimliğimin oluşmasında belirleyici bir rol oynadı. Hocalarımla kurduğum iletişim, akademik yol haritamın çizilmesinde önemli bir eşikti. Bu kurumun bir parçası olmak, mesleki üretimlerime yön veren güçlü bir temsiliyeti de beraberinde getiriyor. Kültür'lü olmak; düşünsel bir donanımı, estetik duyarlılığı ve araştırma temelli üretim dilini içselleştirmiş bir bakış açısını ifade ediyor.
Edibe GENÇ
İstanbul Kültür Üniversitesi
Lisans: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü, 2018 Mezunu
Yüksek Lisans: İç Mimarlık, 2022 Mezunu
Yapı Kataloğu
Anabilim Dalı Başkanı | Prof. Dr.Rana Kutlu |
E-Posta | r.kutlu@iku.edu.tr |
Tel | (0212) 498 41 17 |
Faks | (0212) 661 85 36 |
Program Koordinatörü | Öğr. Gör. Meltem Çetinel |
E-Posta | m.cetinel@iku.edu.tr |
Tel | (0212) 498 40 67 |
Faks | (0212) 661 85 36 |